Raad van Kinderen adviseert Rabobank over financiële geletterdheid

De Raad van Kinderen ging op 4 april in gesprek met verschillende directeuren van Rabobank over financiële geletterdheid. Zij brachten tijdens deze dialoogsessie advies uit over hoe Rabobank bankzaken voor mensen begrijpelijk kan maken. De Raad van Kinderen bestaat uit kinderen uit groep 7 en 8 van basisschool de Achtbaan in Utrecht.

Ik was onder de indruk van de kennis die de kinderen al hadden over financiële begrippen als lening, rente en pensioen.

- Barbara Baarsma, directeur Kennisontwikkeling Rabobank

Het thema van de dialoogsessie was ‘Hoe kunnen we klanten helpen om bankzaken beter te begrijpen?’. De kinderen kregen dit vraagstuk begin dit jaar voorgelegd tijdens een les van Barbara Baarsma, directeur Kennisontwikkeling van Rabobank. Daarna zijn zij aan de slag gegaan met onderzoek. Op 4 april presenteerden de kinderen hun adviezen aan Rabobank, waarna een actieve dialoog volgde. Presentatrice en cabaretière Claudia de Breij begeleidde de sessie. Baarsma: “Ik was onder de indruk van de kennis die de kinderen al hadden over financiële begrippen als lening, rente en pensioen. Ook tijdens het werkbezoek dat de kinderen in februari brachten aan Rabobank bleek uit hun vragen hoe goed ze zich verdiept hadden in bankzaken. Hun vragen tijdens dat bezoek hadden vaak een verrassende invalshoek en maakte ons erg nieuwsgierig naar hun advies.”

Financiële geletterdheid

Meedoen in de maatschappij vergt dat mensen financieel geletterd zijn. Rabobank hecht daar grote waarde aan en is zich bewust van haar verantwoordelijkheid om bankzaken zo begrijpelijk mogelijk te maken. Dit onderwerp speelt een belangrijke rol binnen het thema zelfredzaamheid, onderdeel van de Rabobank missie ‘Growing a better world together’. Baarsma: “Bij het zo begrijpelijk mogelijk maken van bankzaken is de creativiteit van de Raad van de Kinderen een waardevol geschenk. Zij kunnen grenzeloos en schaamteloos nadenken en daardoor met hun visie een mooie verrijking voor Rabobank zijn. Dit bleek zeker uit de sessie van vanochtend.”

Bij het zo begrijpelijk mogelijk maken van bankzaken is de creativiteit van de Raad van de Kinderen een waardevol geschenk. Zij kunnen grenzeloos en schaamteloos nadenken en daardoor met hun visie een mooie verrijking voor Rabobank zijn.

- Barbara Baarsma, directeur Kennisontwikkeling Rabobank

Over de Raad van Kinderen

Rabobank is founding partner van de Raad van Kinderen. Op 15 juni 2016 werd de 60e Raad van Kinderen geïnstalleerd bij Rabobank. In de raad denken kinderen in de leeftijd van 9-12 jaar mee over de wereld om hen heen en ondernemingen profiteren van de creatieve denkkracht van de jeugd.

In totaal adviseren ruim 1.500 kinderen van verschillende Raden van Kinderen de besluitvormers van Nederlandse ondernemingen. De Raad van Kinderen is een initiatief van de Missing Chapter Foundation (MCF) en UNICEF Nederland. MCF is in 2010 opgericht door Laurentien van Oranje en initieert en faciliteert een niet-vrijblijvende dialoog tussen besluitvormers, kinderen en jongeren.